Ενότητα 1η | Α΄ Γυμνασίου | Οι πρώτες μέρες σ' ένα νέο σχολείο



Διαφορές Δημοτικού - Γυμνασίου: 

ως προς τα μαθήματα & την εκπαιδευτική διαδικασία
➤ Οι ώρες διδασκαλίας κατανέμονται διαφορετικά σε κάθε μάθημα του Γυμνασίου απ' ότι στο Δημοτικό και διαρκούν λιγότερο, κάτι που αυξάνει και τον αριθμό των διαλειμμάτων που γίνονται ενδιάμεσα.
➤ Στο Γυμνάσιο κάθε καθηγητής διδάσκει το δικό του μάθημα ενώ στο Δημοτικό ο δάσκαλος της κάθε τάξης αναλαμβάνει τα διδάξει τα περισσότερα μαθήματα του σχολικού προγράμματος.
➤ Στο Γυμνάσιου γνωρίζουμε πολλά νέα μαθήματα που δεν διδασκόμασταν στο Δημοτικό. Μαθήματα όπως τα Αρχαία Ελληνικά, η Οδύσσεια, η Οικιακή Οικονομία κ.α. δεν υπήρχαν στο σχολικό πρόγραμμα του Δημοτικού.
➤ Η ύλη των μαθημάτων του Γυμνασίου είναι μεγαλύτερη και πιο δύσκολη ενώ κάποια από τα μαθήματα εξετάζονται στο τέλος του σχολικού έτους, στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις.

ως προς το σχολικό περιβάλλον και τις κτιριακές εγκαταστάσεις
Το Γυμνάσιο συνήθως διαθέτει πιο μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις καθότι φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. (ισχύει σίγουρα στην Επαρχία)
➤ Τα παιδιά στο Γυμνάσιο έρχονται σε επαφή με συμμαθητές τους που πηγαίνανε σε διαφορετικό Δημοτικό σχολείο, με αποτέλεσμα να κάνουν νέες γνωριμίες και να δημιουργούν καινούριες φιλίες.

Συναισθήματα που προκαλεί η αλλαγή του σχολικού χώρου: 

➤  Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές που θα πάνε για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο  αισθάνονται περιέργεια και ανυπομονησία. Η σκέψη ότι θα αλλάξουν μετά από πολλά χρόνια σχολικό περιβάλλον εξάπτει τη φαντασία τους και τους κάνει να ανυπομονούν για την πρώτη επαφή με το σχολικό χώρο που θα "στεγάσει" τα παιδικά τους χρόνια για τα επόμενα τρία έτη.

➤ Η επαφή με το νέο σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου δημιουργεί αρχικά στους μαθητές φόβο και αμηχανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία κατά την οποία κάθε αλλαγή περιβάλλοντος κρύβει την ανασφάλεια της πρώτης γνωριμίας με κάτι καινούριο. Επιπλέον, η επαφή με το νέο σχολικό πρόγραμμα, που απαιτεί περισσότερη μελέτη από την πλευρά των μαθητών, είναι φυσιολογικό να δημιουργεί τα παραπάνω συναισθήματα στα παιδιά. 

➤ Τα συναισθήματα αυτά όμως σύντομα αντικαθίστανται από τη χαρά και την ευχαρίστηση του νέου σχολικού κλίματος. Οι μαθητές προγραμματίζουν το σχολικό τους διάβασμα, προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες κι έτσι νιώθουν πιο οικείο το νέο χώρο του Γυμνασίου. Σε αυτό συμβάλλουν και οι νέες φίλιες που δημιουργούν με τους συμμαθητές τους, οι οποίες κάνουν πιο ευχάριστες τις ώρες διδασκαλίας του νέου σχολείου.


Ενότητα 1η | Α΄ Γυμνασίου | Οι πρώτες μέρες σ' ένα νέο σχολείο

Κατηγορίες:
[facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.